Referentiemonitoring in de hotelsuite

Referentiemonitoring in de hotelsuite

Videodocumentaire over ruimtecorrectie met Neumann MA 1 en KH-serie luidsprekers

Back

Amsterdam, 9 november 2023 – Het StrandGut Resort in St. Peter-Ording aan de Duitse Noordzeekust verwelkomt niet enkel muzikaal productieve gasten, maar voorziet hen op verzoek zelfs van Neumann KH 150-studiomonitors, een subwoofer, hoofdtelefoon, en een U 87-microfoon voor het schrijven van songs en produceren van muziek in een van zijn inhouse suites, en dat zonder extra kosten. Aangevuld – en dus geperfectioneerd – door het automatische monitoruitlijningssysteem MA 1, waardoor het monitorsysteem snel gekalibreerd kan worden in functie van de ruimte. Op Neumanns YouTube-kanaal is momenteel een korte videodocumentaire beschikbaar die de workflow toont. Maar ook de verbluffend professionele resultaten die ver weg van een professionele opnamestudio gerealiseerd kunnen worden.

Singer-songwriters Debby Smith en Phil Siemers in gesprek met geluidstechnicus Clemens Matznick
Singer-songwriters Debby Smith en Phil Siemers in gesprek met geluidstechnicus Clemens Matznick

Dankzij de automatische kalibratie kan je tussen verschillende suites en ruimtes in het ​ ​ StrandGut Resort wisselen zonder dat de respectievelijke akoestische kenmerken een objectieve geluidsbeoordeling in het gedrang brengen. Als ook in de thuisstudio Neumann-monitors met de MA 1 geïnstalleerd zijn, is een naadloze overdracht tussen studio en hotelsuite mogelijk, zonder dat een mix herbewerkt moet worden.

Heel wat beroemdheden hebben deze magische plek al persoonlijk ontdekt, en met name muziekartiesten weten een verblijf in het StrandGut Resort te appreciëren. In de ontspannen atmosfeer krijgen gedachten hun vrije loop, en elke eventuele writer’s block verdwijnt als vanzelf: creatieve ideeën komen hier net als de golven gewoon aangespoeld.

De basics: de automatische monitoruitlijning

De video laat zien hoe de precisie van de weergave drastisch verbeterd kan worden dankzij een succesvolle uitlijning. In het bijzonder in het gebied van de bassen en lage middentonen zijn indrukwekkende optimalisaties van tot wel 16 (!) decibel haalbaar. Zonder correctie zou een betrouwbare geluidsbeoordeling of zelfs een coherente mix nauwelijks mogelijk zijn. Een vergelijking van de meetcurves (voor/na) maakt het opvallende verschil visueel duidelijk.

Het MA 1-systeem zorgt er trouwens voor dat Neumann-luidsprekers van verschillende formaten audiomateriaal consistent weergeven. Van de kleine KH 80 DSP over de KH 150 die beschikbaar is in het StrandGut Resort tot het grote KH 420-model (met DSP-sub): automatische monitoruitlijning zorgt voor een homogene geluidsweergave. Hoewel de weergave van diepe frequenties natuurlijk varieert (simpel gezegd: groter = diepere bas), blijven de algemene geluidskenmerken perfect vergelijkbaar.

De automatische monitoruitlijning MA 1 bestaat uit de gelijknamige Neumann-meetmicrofoon en intuïtieve software voor Mac en pc. De uitlijning zorgt voor een optimaal afgestemde amplitude- en fasecorrectie, waardoor betrouwbare monitoring in vrijwel elke omgeving mogelijk wordt. Een duidelijk voordeel is ook dat er voor een succesvolle kalibratie geen specifieke expertise vereist is. Neumann ontwikkelde de onderliggende algoritmes in samenwerking met het Fraunhofer Instituut voor Geïntegreerde Schakelingen (IIS).

De methode is geschikt voor stereo-opstellingen met de Neumann-luidsprekers KH 80 DSP, KH 120 II en KH 150, maar ook voor alle analoge (niet DSP-gebaseerde) Neumann-monitors in combinatie met een KH 750 DSP- of KH 750 AES67-subwoofer. Neumann-modellen met DSP en netwerkconnectiviteit zijn vereist, aangezien de correcte parameters in de interne signaalprocessors van de luidsprekers opgeslagen en verwerkt worden.

Ervaren gebruikers kunnen het volledige uitlijnproces in nog geen tien minuten voltooien. Als er haast bij is, kan je zelfs na één enkele meting een aanzienlijke geluidsoptimalisatie bereiken. Het resultaat is een goed gedefinieerde, tonaal gebalanceerde sound met een gedetailleerde weergave van de diepe frequenties en een nauwkeurige, tijdsaccurate weergave van galmstaarten en ruimtes.

De unieke Neumann-touch: alle noodzakelijke aanpassingen worden, eens ze gekalibreerd zijn, bewaard in de luidsprekers. In tegenstelling tot systemen van andere fabrikanten moeten er geen plug-ins of drivers op de achtergrond van het DAW draaien die tot extra latentie of incompatibiliteit zouden kunnen leiden. Het Neumann-systeem werkt autonoom en is onafhankelijk van de aangesloten pc of Mac. Het belast de computer dus niet, wat het eveneens futureproof maakt.

Het StrandGut Resort: muziek en gastvrijheid

Het StrandGut Resort in St. Peter-Ording
Het StrandGut Resort in St. Peter-Ording

"Privé ben ik altijd gepassioneerd geweest door muziek, en ik ging altijd al graag naar concerten”, bekent Karsten Werner, Managing Partner van StrandGut Resort GmbH & Co. KG. "Zelfs voor ik in St. Peter-Ording werkte, ontving ik regelmatig muzikanten. Een twaalftal jaar geleden, toen ik manager was van een ander hotel, ontmoette ik Johannes Oerding. Die trad toen nog op in kleine clubs. Een week na zijn verblijf belde zijn boekingsagent me op en vertelde me hoe enthousiast de groep was over zijn ervaring bij ons."

Karsten Werner, head of het StrandGut Resort
Karsten Werner, head of het StrandGut Resort

Werner vervolgt: "Toen Johannes later aan songs voor een nieuw album wilde werken, nam hij weer contact met me op. En natuurlijk wilde ik heel graag kamers reserveren voor hem en zijn producer. Alles verliep perfect, en in het hotel werden heel wat geweldige songs geboren. Toen ik tien jaar geleden de overstap maakte naar het StrandGut Resort in St. Peter-Ording bracht ik Johannes natuurlijk mee ... (lacht).”

De oorspronkelijke relatie met Johannes Oerding groeide uit tot een vriendschap die tot op de dag van vandaag voortduurt, en deze opende voor Karsten Werner vele deuren in de Duitse muziekscene. "Heel wat muzikanten komen graag naar StrandGut Resort, zowel privé als om songs te schrijven. In St. Peter-Ording word je vrijwel niet gestoord, ook al ben je beroemd”, vertelt Werner, die erop wijst dat het zogenaamde ‘Dünen-Hus’ vlakbij ligt. Deze plek is eigendom van de stad en kan gebruikt worden voor tourrepetities, zélfs met een volledige groep inclusief drums.

Een kwestie van het hart

"Wat cruciaal is, is niet alleen de aantrekkelijke infrastructuur. Veel belangrijker is dat we ons hart en onze ziel in het StrandGut Resort leggen", verklaart Karsten Werner. "We bieden mogelijkheden die men elders niet eens zou overwegen. Zo sluit de bar van StrandGut Resort niet exact om 1.00 uur als iedereen zich nog aan het amuseren is. Leuke avonden en lange nachten horen gewoon bij de ervaring: dat je hier in ons hotel ideeën ziet ontstaan voor songs die later radiohits worden, is heel bijzonder en geweldig voor iemand met een passie voor kunst en cultuur!"

Johannes Oerding is een vaste gast in het StrandGut Resort, maar ook artiesten als Max Giesinger, Wincent Weiss, Revolverheld, Peter Maffay, Sido, Fury in the Slaughterhouse en andere werden hier al ontvangen. Karsten Werner geeft toe dat er soms muzikanten zijn voor wie de spirit van het StrandGut Resort misschien niet perfect past: "De chemie moet er zijn", zegt de hotelier.

Vloed van ideeën

Eigentijds design, een vrij zicht op de Noordzee en een vriendelijk ‘Moin moin’ bij aankomst: het StrandGut Resort in St. Peter-Ording combineert moeiteloos discrete elegantie met een charmant vleugje nonchalance. Gasten zijn altijd oprecht enthousiast, want het lifestylehotel (www.strandgut-resort.de) op de centrale boulevard van het populaire kuststadje in Schleswig-Holstein belooft niets minder dan pure ontspanning met een frisse, Noordse toets.

"Creatieve ideeën komen en gaan als eb en vloed: een gepaste metafoor die perfect samengaat met de mentaliteit van het establishment", zegt Thomas Holz, Sennheiser Relations Manager, die al vele jaren een nauw contact onderhoudt met het StrandGut Resort en hotelier Karsten Werner. "Vele artiesten waarderen de attente, persoonlijke service in het StrandGut Resort, dus het is niet ongewoon dat iemand als Max Giesinger spontaan naar zijn gitaar grijpt tijdens de kerstparty in het hotel, en een intiem privéconcert geeft. Het lijkt alsof het hotel zo’n beetje een tweede thuis is geworden voor sommige muzikanten."

Platina en goud

De omschrijving ‘tweede thuis’ komt overeen met de inhoud van verschillende showcases die op het gelijkvloers zijn opgesteld. Bekende namen uit de Duitse muziekindustrie drukken hun dankbaarheid uit voor ‘een geweldige tijd’, ‘het heerlijke eten en drinken’ en ‘het ontstaan van een creatieve ruimte’. Opmerkelijk en eerder ongewoon voor een hotel zijn de tekening die speciaal gemaakt werd door Udo Lindenberg en de verschillende gouden en platina platen van beroemde hotelgasten.

Story image

Het speciale aanbod om gebruik te kunnen maken van hoogkwalitatieve Neumann-monitoringsystemen tijdens songschrijfverblijven in de kamers en suites van het StrandGut Resort werd goed onthaald, bevestigt Karsten Werner blij: "Onlangs nog kwam de leadzanger van een heel bekende groep naar mij. Hij was redelijk opgewonden, en zei totaal enthousiast: 'Karsten, ik heb zelfs thuis niet zulke goede luidsprekers als in het StrandGut Resort!"

Met dank aan het StrandGut Resort hotel in St. Peter-Ording en hotelier Karsten Werner voor zijn gastvrijheid, en aan Phil Siemers en Debby Smith voor hun medewerking.

Link : https://www.youtube.com/watch?v=ngYBvNIVPyk
​Het StrandGut Resort : https://www.strandgut-resort.de/en
​Phil Siemers: https://philsiemers.de/
​Debby Smith: https://www.debbysmithmusic.com/

Story image

Blijf up-to-date en volg ons op: FACEBOOK I INSTAGRAM I YOUTUBE


prneumannhotelma1videoen NL.doc 3 MB Photos_Neumann_Hotel_MA1_KH.zip 32 MB
Ann Vermont FRANCE - Communications Manager Europe, Sennheiser France

 

Raphael Tschernuth GLOBAL - Product Marketing & PR, Georg Neumann GmbH
Andreas Sablotny GLOBAL - Product Marketing & PR, Georg Neumann GmbH