Volgende generatie monitoring: Neumann lanceert de KH 120 II

Volgende generatie monitoring: Neumann lanceert de KH 120 II

Back

Amsterdam, 17 april 2023 – Neumann, een van de toonaangevende merken op vlak van professionele audio, heeft de lancering van zijn KH 120 II-studiomonitor aangekondigd. De KH 120 II bouwt verder op het succes van zijn voorganger, maar biedt verbeteringen in alle akoestische parameters voor een diepere bas, hogere SPL-capaciteit en een hogere resolutie. Bovendien maakt zijn interne digitale soundprocessor (DSP) fase-lineaire crossovers en ruimtecorrectie mogelijk via Neumanns MA 1 Automatic Alignment.

Toen Neumann in 2010 de KH 120 lanceerde, was dit het begin van een succesverhaal zonder einde. Neumann-monitoring is sindsdien uitgegroeid tot dé referentie in tal van studio’s over de hele wereld. De KH 120 II volgt dezelfde filosofie als zijn voorganger, maar tilt die naar een nieuw niveau met de hoogste lineariteit, laagste vervorming, geen kleuring, en een perfecte aanpasbaarheid aan elke akoestische omgeving.

“Nooit tevreden zijn met wat al gerealiseerd is, da’s iets wat deel uitmaakt van de filosofie van Neumann”, zegt Portfolio Manager Stephan Mauer. “De KH 120 sleepte honderden vijfsterrenreviews in de wacht, maar tegelijk wisten we dat we hem nóg beter konden maken. Voor de KH 120 II ontwikkelden we een nieuw wooferontwerp dat de vervorming hoorbaar vermindert en veel hogere geluidsdrukniveaus (SPL) toelaat. Naast een uitzonderlijk vlakke frequentierespons van 44 Hz tot 21 kHz (±3 dB) biedt de KH 120 II ook een gelinealiseerde faserespons. Het resultaat: heldere middentonen met verbluffende transparantie, maar ook een buitengewone nauwkeurigheid in het tijdsdomein, met name een precieze impulsreproductie en fijn opgeloste galmen.”

Story image

Dit wordt mogelijk gemaakt door DSP-gecontroleerde electronica. De gesofisticeerde crossovers hiervan zorgen dat de fasevervorming die analoge filters veroorzaken vermeden wordt. De interne DSP verzet ook de bakens inzake toonconsistentie. De KH 120-II wordt met extreem lage toleranties van niet meer dan ±0,5 dB vervaardigd. Het stereobeeld is daardoor haarscherp. Digitale elektronica maakt ook automatische ruimte-uitlijning mogelijk met behulp van Neumanns MA 1 hardware/software-oplossing (afzonderlijk verkocht).

“Zelfs de beste studiomonitor is afhankelijk van zijn akoestische omgeving”, legt Neumanns CEO Ralf Oehl uit. “Als je dan de KH 120 II met Neumanns Automatic Monitor Alignment MA 1 kunt gebruiken dan betekent dit een enorm voordeel voor performances in de dagelijkse praktijk. Eindelijk kan je met betrouwbare monitoring werken die dé referentie in zijn klasse vormt, zelfs in omgevingen die niet echt ideaal zijn zoals bijvoorbeeld kleine studio’s of geïmproviseerde controlekamers voor mobiele opnames. Maar de KH 120 II is uiteraard ook een geweldige oplossing voor professionele studio’s, montageruimtes en zelfs immersieve opstellingen.”

Story image

De KH 120 II betekent ook een update inzake duurzaamheid. Tijdens de ontwikkeling van de versterkertechnologie – die momenteel op haar patentering wacht – deden de Neumann-ingenieurs hun uiterste best om superieure audioprestaties met een energie-efficiëntie van Klasse D te combineren. Hoewel de versterkers van de KH 120 II tot wel 145 W voor de 5,25” woofer en 100 W voor de 1” tweeter leveren, verbruiken ze onbelast toch maar 17 W. Auto-standby vermindert het stroomverbruik tot 0,3 W als de KH 120 II een tijdje niet wordt gebruikt, maar deze functie kan worden uitschakeld.

Story image

De KH 120 II heeft zowel analoge als digitale uitgangen (S/PDIF). Hij zal ook verkrijgbaar zijn in een AES67-variant met redundante AES67-audionetwerkpoorten die volledig compatibel zijn met omroepstandaarden als ST 2110, ST 2022-7 redundantie en RAVENNA. Tegelijk is de KH 120 II AES67 compatibel met DANTE®-gegenereerde AES67-netwerkstreams.

De KH 120 II en KH 120 II AES67 zullen verkrijgbaar zijn vanaf 17 april 2023.
​Catalogusprijzen: KH 120 II € 899/$ 999; KH 120 II AES67 € 1195/$ 1250.
​Meer informatie is te vinden op https://www.neumann.com/en-en/products/monitors/kh-120-ii

Features:

  • Lineaire frequentie- en faserespons
  • Digitale soundprocessor (DSP) voor buitengewone prestaties en automatische ruimte-uitlijning via MA 1
  • Diep low end tot 44 Hz en hoge SPL-capaciteit in een klein formaat
  • Analoge en S/PDIF-connectiviteit, optioneel met AES67

Ann Vermont FRANCE & BENELUX - Communications Manager Europe, Sennheiser France